4 tips för att bli en bra korrekturläsare

kvinna korrekturläsare på dator

För att din text ska uppfattas som professionell och trovärdig måste den korrekturläsas innan den publiceras. Här får du därför fyra enkla tips på hur du blir en riktigt bra korrekturläsare!

Innan du eller ditt företag publicerar en text bör den vara korrekt skriven – oavsett om det handlar om blogginlägg, pressmeddelanden, produkttexter eller annat. Annars finns det risk att kunderna tappar förtroendet för ert företag. Korrekturläsning bör alltså vara en prioritering för alla företag.

Fyra tips för att bli en riktigt bra korrekturläsare

1. Ta din tid och läs texten ord för ord

Ha inte för bråttom, utan se till att du tar dig tid att läsa texten noggrant. Ifall du läser för snabbt finns det risk att du omedvetet rättar till texten i ditt huvud utan att du ser stavfel eller liknande. Läs gärna igenom texten flera gånger och ta gärna en paus emellan. Du kommer garanterat se något nytt när du läser texten igen.

2. Läs texten högt

Ett annat bra tips är att läsa texten högt för dig själv. Ifall någon mening låter konstig när du läser den högt, så är den förmodligen det.

3. Är texten konsekvent?

Se till att alla rubriker och typsnitt i texten är konsekventa. När du är konsekvent i din skrivstil ökar förtroendet hos läsaren. När det kommer till text är just förtroendet mellan dig själv och läsaren av största vikt för att du ska tas på allvar.

Använd gärna Svenska Akademins ordböcker om det är något du är osäker på.

4. Be någon annan läsa

Ifall du korrekturläser din egen text är det lätt att bli blind. För oavsett hur noga du läser och granskar din text är det stor risk att du missar något. Du vet ju redan vad du menade när du skrev. Det absolut bästa är att låta någon annan läsa igenom din text.

Vill du ha hjälp med att korrekturläsa eller språkgranska en text? Vi på Karlssons Textbyrå är professionella korrekturläsare och ser till att din text får bra flyt. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert!


Behöver du hjälp med korrekturläsning?

Anlita våra professionella korrekturläsare idag!

Du kanske också gillar:

Rulla till toppen