Därför ska du annonsera på Google

annonsering på Google

Måste du verkligen annonsera på Google för att synas på förstasidan? Kort svar – ja det måste du. Självklart går detta att uppnå med organisk sökordsoptimering, men det är svårt och tar lång tid.

Att synas på Google är idag ett måste för företag som vill nå nya kunder. Om ditt företag inte syns på förstasidan är det ingen som hittar din hemsida. Visste du att endast fem procent klickar sig vidare till andra resultatsidan på Google? Det betyder att hela 95 procent bara ser de företag som syns på förstasidan.

För att säkerställa att just ditt företag syns är det absolut enklaste sättet att annonsera på Google.

Fördelar med att annonsera på Google

Att börja annonsera på Google är ett av de bästa sätten att få fler kunder via internet. Här är några andra exempel på fördelar med Google Ads (tidigare Google AdWords):

  • Du får tillgång till Googles enorma räckvidd. Sökjätten har hela 75.000 sökningar per sekund (!)
  • Bestäm själv budget. Du betalar endast för de som klickar på din annons
  • Nå specifika målgrupper
  • Snabba resultat som du enkelt kan följa

LÄS OCKSÅ: Digital marknadsföring – en enkel guide


Innan du börjar annonsera – välj dina sökord

Innan du börjar annonsera på Google är det viktigt att du gör sökordsresearch och sökordsanalys. Det innebär att du tar reda på vad användaren söker på, hur många som söker och vilka konkurrenter som finns.

Du kan göra en sökordsanalys med hjälp av Googles verktyg Sökordsplaneraren, vilket är gratis att använda. Det finns även flera olika betalverktyg som exempelvis Ahrefs. Där kan du dessutom se vilka konkurrenter som har köpt annonser på vilka sökord och hur annonserna såg ut.

När vi gör sökordsresearch för våra kunder använder vi både Googles Sökordsplaneraren och Ahrefs. 

Att göra en sökordsanalys tar tid, men det är grunden för att lyckas med dina annonser på Google.

Hur gör man för att annonsera på Google?

Så, hur går det egentligen till att annonsera på Google? Först och främst behöver du ett Google Ads-konto. Kontot är gratis och det skaffar du snabbt och enkelt här. Därefter är det dags att börja utforma själva annonskampanjen.


LÄS OCKSÅ: SEO copywriting – 6 knep som förbättrar din text


5 steg för hur du annonserar på Google:

Att börja annonsera på Google är enkelt. Här är fem enkla steg:

  1. Bestäm ditt mål. Det kan exempelvis vara att få fler besökare till din hemsida eller få fler samtal till en säljare.
  2. Besluta var du vill att annonsen ska visas. Vill du synas globalt eller i ett specifikt land eller stad?
  3. Skapa din annons. Här gäller det att skriva en textannons som folk faktiskt vill klicka på. Google har även specifika regler för hur din annons får se ut. Här kan du läsa mer om rubriker, antal ord och annat. Ifall du är osäker på hur du skriver en annons på bästa sätt rekommenderar vi att du tar hjälp från en professionell skrivbyrå.
  4. Bestäm din budget. Du väljer själv ett budgettak för din annonsering och betalar aldrig mer än så. Pausa och justera som du vill under annonskampanjen.
  5. Klart! När Google har godkänt annonsen börjar den visas för din målgrupper. Du betalar endast för de som faktiskt klickar på din annons, eller visningar baserat på vad du valde när du startade kampanjen.

Vill du veta mer om hur det går till? Titta på nedan videoklipp för att få en steg-för-steg-guide:

Analysera och gör förbättringar

Chansen att du konverterar en mängd nya kunder med din första Google Ads-kampanj är inte så stor. Men lyckligtvis finns det möjligheter att förbättra din kampanj till nästa gång.

Det är viktigt att du lär dig av dina kampanjer varje gång. Genom att analysera vilka sökord och annonser som gav bäst konvertering kan du optimera kommande kampanjer.

Använd Google Söktermsrapport för att se hur det gick för dina annonser. Här kan du även identifiera nya sökord som du bör överväga att använda i nästa annonskampanj.

Vill du ha hjälp med att annonsera på Google? Vi på Karlssons Textbyrå skriver kreativa Google-annonser och sköter om hela din annonsering. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert!


Behöver du hjälp med Google Ads?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Du kanske också gillar:

Scroll to Top