Så här skriver du en bra rubrik

hur skriver man en bra rubrik

En bra rubrik lockar till intresse och speglar samtidigt vad texten handlar om. Idag när de flesta av oss läser artiklar och nyheter på mobilen eller datorn är det få som orkar läsa en hel text. Därför är det viktig att din rubrik väcker nyfikenhet, så att besökaren väljer att stanna kvar. En träffsäker rubrik kan ofta vara skillnaden mellan en text som bara flimrar förbi och en som drar till sig nya kunder.

För att hjälpa dig att fånga läsarens uppmärksamhet har vi satt ihop fem enkla tips för hur du skriver en bra rubrik.

1. Fånga budskapet

En rubrik ska kärnfullt summera din text och locka till läsning. Var noga med att inte avslöja allt redan i rubriken, ge dem en hint om vad som kommer sen. Det är oftast enklare att skriva rubriken sist, när texten är klar.

2. Använd sökord

För att din text ska synas när någon söker på liknande ämnen är det viktigt att välja rätt sökord. Få med det viktigaste sökordet i rubriken, då ökar dina chanser att just din text syns på Google och andra sökmotorer. Om du har ett Google Ads-konto kan du använda Sökordsplaneraren för att hitta rätt ord.

3. Var tydlig och koncis

En lång, målande rubrik med svåra ord gör det svårt för läsaren att förstå vad texten kommer att handla om. Läsaren blir uttråkad redan innan de börjat läsa. En kort rubrik når fler helt enkelt. Krångla inte till det med komplicerade ord, utan det är bäst att använda ett enkelt språk som alla förstår.

4. Sälj in texten

Rubriken ska få läsaren att engagera sig i din text. Det kan vara en lösning på ett problem, en frågeställning som besvaras i texten, eller något roligt som gör att de vill veta mer. Fundera på vad din målgrupp är intresserad av och anpassa rubriken efter det.

5. Slipp idétorkan

Tomt i huvudet? Ibland kan idétorkan göra det svårt att komma på en bra rubrik. Gör något annat en stund. Kreativiteten kan slå till när du minst anar det.

Vi hoppas att dessa tips har gett dig ny inspiration. Om du istället vill ha hjälp att hitta rätt ord är du alltid välkommen att kontakta oss för att bolla idéer och tankar. Hos oss arbetar copywriters och content writers som har erfarenhet från olika branscher.

Har du behov av en duktig copywriter?

Hör av dig så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Rulla till toppen