Så här bryter du idétorkan – 4 tips

idétorka och skrivkramp

Vi har alla haft perioder i våra arbetsliv när idéerna torkar upp och man står som förlamad inför uppgiften. Idétorkan kan slå till i projekt som behöver nya lösningar, i dialoger med kollegor och framförallt när man ska skriva texter. Att just få ned sina tankar i text kan vara ytterst svårt, trots att man vet på ett ungefär vilka budskap som ska fram. 

Om du känner igen dig så har vi några tips om hur du effektivt bryter idétorkan. 

1. Kliv ifrån tangentbordet

Att tvinga sig själv sitta kvar framför tangentbordet tills att uppgiften är klar leder oftast till att idétorkan förlängs. Då är det bättre att ta en kort paus. Att stirra på ett blankt dokument låser bara det kreativa flödet och skapar onödig stress. När du börjar känna oro över om du ens kommer att klara av uppgiften är det helt enkelt dags att kliva ifrån tangentbordet och ta en promenad på minst 30 minuter.

Men glöm inte att ta med din bästa assistent – mobilen. När idéerna åter börja flöda vill du snabbt kunna skriva ned dem eller tala in dem på mobilen. Men gå inte och titta i mobilen när du är ute och rör på dig. Låt hjärnan få ta in miljön som du rör dig i, och låt tankarna  vandra. 

Väl tillbaka vid tangentbordet efter din promenad har du flera intressanta uppslag som tar dig vidare i ditt skrivande. 

2. Använd externa källor

På internet finns det information om nästan allt. Innehåll som ännu inte finns håller säkert på att skapas under tiden du läser det här blogginlägget. Att få inspiration och läsa om hur andra tacklat ett ämne är ett säkert sätt att bryta den egna idétorkan. Självklart ska du inte kopiera någon annans verk men att bygga vidare på deras tankar och insikter är helt okej. Wikipedia, bloggar, nyhetsbrev, sociala medier och mer finns där som språngbrädor för att få igång dina egna idéer.

Ofta kan det räcka med att titta på något helt annat, lite som tipset ovan, för att låta hjärnan få en break från det du sysslar med, och istället stimuleras av något annat.

3. Att skrika i frustration

Visst kan det kännas skönt att få utlopp för sin frustration med ett rejält vildmarksskri. Ställa sig upp från stolen, sträcka upp armarna mot taket och låta känslorna över läget flöda ut i ett långt skrik. Att få ut sin frustration lindrar ångesten över uppgiften och frigör hjärnan att tänka kreativt. 

Men det är inte alltid läge att ställa sig upp i det öppna kontorslandskapet och ventilera. Istället kan du ersätta vildmarksskriet med att gå till gymmet, ta en löptur eller på annat sätt trötta ut frustrationen. Resultatet blir detsamma och du kommer att vara fylld med nya idéer om hur du ska tackla uppgiften. 

4. Samarbeta med andra

Att jobba helt själv har både sina fördelar och nackdelar. Fördelarna är att du själv kan bestämma hur du jobbar och när du jobbar, bara du levererar din uppgift i tid. Nackdelen är att du inte har någon att prata med om dina tankar, när du får idétorka. 

Vi på Karlssons Textbyrå jobbar i team och har alltid nära till att kunna bolla med en kollega. Eftersom vi alla också är insatta i våra olika uppgifter (vi har dagliga morgonmöten där vi går igenom allt som ska göras) så är det korta ledtider till att kunna bidra med nya infallsvinklar och fräscha idéer. Läs gärna vår tidigare artikel om hur du skapar ett starkt team

Vi hoppas att ovan fyra tips bryter idétorkan och får dina fingrar att återigen dansa över tangentbordet. Det är underbart när idéerna flödar fram snabbare än orden hinner skrivas ned. Om du fortfarande har svårt att hitta kreativiteten är du alltid välkommen att kontakta oss för att bolla idéer och tankar.

Vill du bolla idéer och tankar? Kontakta oss idag!

Hör av dig så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Du kanske också gillar:

Rulla till toppen