5 vanliga misstag när företag skriver ett pressmeddelande

kvinna läser dåligt pressmeddelande

Att skicka ut ett pressmeddelande är ett effektivt sätt att berätta om en ny produkt eller tjänst. Men ibland förväxlar företag sin PR med marknadsföring och då kan det bli riktigt tokigt. Nedan har vi därför samlat fem vanliga misstag som du bör undvika när du skriver ett pressmeddelande.

1. Långa rubriker som tar över

Anledningen till att företag vill skicka ut en pressrelease är för att de har något spännande att berätta, och då kan entusiasmen vinna över förnuftet. Resultatet blir en lång rubrik där man vill få med så mycket som möjligt om sin nyhet.

Håll rubriken kort och koncis, den ska vara slagkraftig och väcka intresse.

2. Ingresser skenar iväg

Entusiastiska rubriker spiller ofta över till ingressen som då gärna blir lång och komplex. Siffror blandas med hejar-rop om företaget eller produkter och tjänster som nu ska frälsa världen. Säljiga ord som ”unik” eller ”bästa” lovar mycket och länkas till den egna webbplatsen. 

Ingressen ska vara som mest två till fyra rader lång och sammanfatta nyheten på ett sätt som gör att journalister kan kopiera den för att publicera en kort notis. Säljiga texter är absolut tabu, för journalisten är inte din säljare.

3. Brödtexten tappas bort

För att ge tyngd till både rubriken och ingressen ska pressmeddelandet ha några paragrafer med brödtext. Men när nu både rubriken och ingressen redan försökt sälja in budskapet saknas ofta innehåll till brödtexten. Den blir tunn och fungerar mer som utfyllnad med tidigare information som repeteras. 

En brödtext ska ge stöd till både rubriken och ingressen med relevant information och fakta om nyheten. Brödtexten är där du förklarar vad som hänt. Men kom ihåg att hela pressmeddelandet ska vara maximalt en A4-sida långt. 


LÄS OCKSÅ: Så här skriver du ett bra pressmeddelande


4. Citat med långrandiga talespersoner

När en oinsatt talesperson får hålla ton kan det resultera i att citatet blir en massa svammel om företagets generella framgångar, och inte om själva nyheten som pressmeddelandet egentligen handlar om. En vanlig miss är också att man glömmer bort att ange talespersonens för- och efternamn, titel och på vilket företag de jobbar. 

Citatet är en viktig del i pressmeddelandet för att dra slutsatser och ge känsla till nyheten. Håll det kort och se till att talespersonen är insatt i ämnet.

5. Felstavningar, särskrivningar och annan grammatik

Allt för ofta ser vi pressreleaser som innehåller både stavfel, särskrivningar och andra grammatiska felskrivningar. För att fånga upp dessa innan det skickas till journalister är det bra att låta någon annan korrekturläsa texten.

Mynewsdesk är en bra tjänst att studera pressmeddelanden. Där kan du se hur andra skriver och med hjälp av ovan punkter analysera om texten är bra eller dålig.

Behöver du hjälp att skriva ett pressmeddelande?

Kontakta oss idag!

Du kanske också gillar:

Rulla till toppen